یکی از مکانهای مهم در خانه برای خانمها آشپزخانه است (حتی به آن قلب خانه هم میگویند) و مهمترین بخش در این مکان کابینتها هستند. کابینت آشپزخانه یکی از چیزهای است برای اعضای خانواده بسیار مهم بوده و همیشه به دنبال آن هستند تا مدلی را انتخاب کنند، که هم زیبای بصری خاصی به خانه و آشپزخانه بدهد و هم بسیار جادار باشد. امروزه مدلها و سبکهای مختلفی از کابینت وجود دارد که کار را برای انتخاب خانوادهها کمی سختتر هم میکند. برای همین در این مطلب قصد داریم هر آن چه را که لازم است، در مورد انواع مدلها و سبکها، رنگ، قیمت، جنس و… در مورد کابینت آشپزخانه شرح دهیم با آیژک همراه باشید.
انواع کابینت آشپزخانه
برای این که بتوانید کابینت آشپزخانه خود را متناسب با نیاز و سلیقه خود انتخاب کنید در ابتدا باید اطلاعات مناسبی در مورد انواع کابینت داشته باشید تا بتوانید در بین آنها آن چیزی که مد نظر شما است را پیدا کنید. کابینتها را معمولا از نظر سبک، از نظر جنس و ار نظر رنگ به سه دسته کلی تقسیم میکنند که هر کدام خود به دستههای دیگر تقسیم میشوند. به همین علت در این بخش به معرفی انواع کابینت میپردازیم.
انواع کابینت از نظر سبک
کابینتها را از نظر سبک به 7 دسته میتوان تقسیم کرد. انتخاب این که کابینت قلب خانه شما به چه سبکی باشد به عوامل متعددی مانند: متراژ آشپزخانه، نیاز شما، جنس کابینت و… دارد. در ادامه به معرفی کوتاهی در مورد هر یک از این سبکها میپردازیم:
سبک مدرن
یکی از سبکهای پرطرفدار در کابینت آشپزخانه، سبک مدرن است. نشانه بارز این سبک سادگی و بدون قاب بودن کابینت است که جلوه زیبای به خانه میدهد. دربهای این کابینتها معمولا به صورت پانلی بوده و با فشار باز میشوند. کابینتهای این سبک در رنگهای مختلف وجود دارد و حتی به شکل براق هم ساخته میشود.
سبک آسیایی
کابینتهای سبک آسیایی بسیار ساده بوده و هیچ گونه تجملاتی در ساخت آن به کار نمیرود. این سبک از کابینتها معمولا از جنس چوب بوده و در ساخت درب آنها از شیشه استفاده میشود. اگر بخواهیم مهمترین ویژگی این سبک را برشماریم میتوانیم به سادگی و بدون تجملات بودن این سبک اشاره کرد.
سبک سنتی
در این سبک برخلاف سبک آسیایی بسیار به جزئیات اهمیت داده میشود و به مانند سبک آسیایی از جنس چوب است. یکی دیگر از ویژگیهای این سبک استفاده از سنگهای مصنوعی و طبیعی بر روی پیشخوان آشپزخانه و صفحه کابینتها بسیار استفاده شده و معمولا بر روی درب این کابینتها طرحهای ظریف و منبت کاری شده به چشم میخورد. رنگ مرد استفاده در این کابینتها قهوهای تیر و روشن، سفید و کرم است.
سبک معاصر
این سبک شباهت زیادی به سبک مدرن دارد و از سادگی در طرح پیروی میکند. در سبک معاصر کابینتها معمولا با لبههای برش خورده و خط صاف پیروی میکنند. در این سبک از رنگهای براق، مشکی و استیل بیشتر از هر رنگ دیگری مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین در ساخت این کابینتها از جنسهای براق و درخشان نیز استفاده میکنند.
سبک کلاسیک
در این سبک استفاده از وسایل اضافی وجود ندارد و از سادگی در طرح و رنگ پیروی میکنند. کابینتهای ساخته شده در این سبک دارای رنگهای کاملا خنثی هستند. نکته مقابل توجه در این سبک این است که هم میتوانند کاملا ساده باشند و هم میتوانند کاملا تجملاتی باشند.
سبک صنعتی
در این سبک کابینتها از جنس استیل و یا آهن نیز ساخته میشوند. اگر در ساخت این کابینتها از چوب استفاده شود در کنار آنها دیوارهای آجری و یا لولههای فلزی در سقف و اطراف آن را حتما مشاهده خواهید کرد.
سبک تلفیقی
همان طور که از نام این سبک مشخص است در ساخت کابینتهای این سبک از تلفیق چند سبک استفاده میشود. اگر تلفیقهای انجام شده درست و هنری باشد نتیجه کار چیزی بسیار زیبا و چشم نواز میشود. اگر قصد استفاده از سبک تلفیقی را دارید در انتخاب و چینش سبکها در کنار هم دقت لازم را انجام داده تا نتیجه نهایی چیز زیبای باشد.
انواع کابینت از نظر رنگ
کابینتها از نظر رنگ دارای محدودیت نیستند و در ساخت آنها از انواع رنگها استفاده میشود اما بیشتری رنگی در ساخت کابینت مورد استفاده قرار میگیرد، رنگهای سفید، قهوهای تیره و روشن، کرم، رنگ چوب، و مشکی است. چیزی که باعث میشود کابینتها را از نظر رنگ دسته بندی کنیم براق و درخشنده بودن رنگ و مات و کدر بودن رنگ است. تمام رنگهای نامبرده در این بخش هم دارای رنگ براق و درخشنده هستند و رنگ مات و کدر. اما برخی از رنگها مانند: رنگ قهوهای، رنگ چوب، سفی و مشکی جلوهای بسیار زیبا به خانه شما میدهند. حتی میتوان برای رنگ کابینت از ترکیب دو رنگ مضاد هم استفاده کرد مانند سفید – مشکی که نمای متفاوت و به سبک مدرن است. اما اگر تمایل دارید در آشپزخانه خود از رنگهای سال 2021 و 2022 استفاده کنید میتوانید از رنگهای آبی کلاسیک و ترکیب آن با سفید استفاده و یا از رنگ یاسی و ترکیب آن با رنگ مکملش استقاده کنید.
طراحی کابینت آشپزخانه
بسیاری از افراد در مورد طراحی کابینت دچار تردید و استرس هستند و در این فکر به سر میبرند که آیا طرح و مدلی که انتخاب میکنند با آشپزخانه آنها همخوانی دارد یا خیر. برای این که از طرحی که برای کابینت آشزخانه خود انتخاب میکنید مطمئن باشید به چند نکته باید توجه کنید. در ابتدا مشخص کنید که چه سبک طرحی (کلاسیک، مدرن، معاصر و…) مورد پسند شما است، رنگی که انتخاب میکنید متناسب با فضای داخلی خانه باشد. اما از همه مهمتر این است که برای ساخت و طراحی کابینت آشپزخانه خود به افرادی مراجعه کنید که در این زمینه تخصص دارند و بعد از طراحی و قبل از اجرا طرح را برای شما با انواع نرم افزارهای مانند تریدیمکس (3ds MAX و…) طرح سه بعدی را برای شما اجرا کرده تا مطمئن شوید این طرح مورد تایید و پسند شما است.
انواع کابینت از نظر جنس
دسته کلی دیگری که کابینتها را دسته بندی میکنند از نظر جنس و متریال مورد استفاده در ساخت کابینتهای آشپزخانه است. این دسته نیز خود به دو دسته کلی دیگر تقسیم میشود. دستههای اصلی انواع کابینت عبارتاند از جنس بدنه کابینت و جنس رویه کابینت که در زیر به شرح مختصر هر یک میپردازیم:
جنس بدنه کابینت
جنس بدنه کابینت از متریالهای مختلفی است که میتوانید در زیر آنها را بخوانید و با هم مقایسه کنید.
کابینت انزو
کابینتهای انزو کابینتهای هستند با جنس وکیوم که در آن ام دی اف به کار رفته است که انزو روکشی را با تکنولوژی وکیوم بر روی ام دی افها نسب میکند. این برند معروف و شناخته شده در تولید انواع میز، صندلی، کابینت آشپزخانه و… تمام چوب هستند. ویژگی و تفاوت کابینت انزو با کابینتهای وکیوم این است که قطر روکشها و ورقهای به کار رفته در این نوع کابینتها از کابینتهای وکیوم بیشتر است.
کابینت گلاس
این نوع کابینتها به نسبت کابینتهای MDF از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار است. در ساخت این کابینتها معمولا از ام دی اف سفید با روکشهای متفاوت استفاده میکنند و از تنوع رنگ بالای نیز برخوردار است. این نوع کابینتها از درخشندگی و جلوه بصری بالای برخوردار هستند. اگر بخواهیم نقاط ضعف و قدرت این کابینتها را بر شماریم باید به راحتی نظافت و نگهداری، درخشندگی و تنوع رنگ بالا در زمینه مزایا و آسیب پذیری بالا در برابر خط و خش اشاره کنیم.
کابینت PVC
یکی از متریالهای پرکاربرد در ساختمان سازی که در کابینت سازی هم از آن استفاده میکنند پی وی سی است. این ماده پلاستیکی ارزان قیمت نسبت به کابینتهای چوبی، فلزی و MDF به دلایلی که در زیر آورده میشود بهتر است اما از نظر زیبای با آنها قابل مقایسه نیست.
مزایای کابینت PVC
- مقاوم در برابر رطوبت
- ضد خش
- تنوع رنگ بالا
- دوام و طول عمر بیشتر
- نصب و ساخت راحت
- وزن کم
- مقاوم در برابر فشار و ضربه
- عایق حرارتی مناسب
کابینت MDF
ام دی اف یک چوب مصنوعی است که توسط مهندسین صنایع ساخته شده است به همین علت از قیمت مناسبی برخوردار بوده و مقرون به صرفه است. این محصول در برابر موریانه و رطوبت از مقاومت خوبی برخوردار بوده و دارای تنوع رنگ و طرح بالایی است. متریال به کار برده شده در ساخت چوبهای MDF الیافهای کوچکی هستند که توسط رزینهای داغ به هم متصل و فشرده میشوند.
کابینت چوبی
یکی از گرانترین و زیباترین نوع کابینت، کابینت چوبی است که جلوه بصری منحصر به فردی را به آشپزخانه میدهد. این نوع کابینتها معمولا در سبک کلاسیک بسیار به چشم میخورد و مورد استفاده قرار میگیرد. این کابینتها اما معایب بزرگی نیز دارند که عبارتاند از:
- استحکام کم در برابر رطوبت و موریانه
- گرهها و شکافهای طبیعی چوب و تاثیر منفی آن در طراحی
- ساخت و نصب نسبتا سخت
کابینت پلی وود (کامپوزیت چوبی پلاستیکی)
متریال این نوع کابینتها صفحات چوبی فشردهای هستند که با رزین ساخته میشوند. این نوع کابینت به نسبت از قیمت بالایی برخوردار است اما برخلاف متریالهای دیگر در برابر رطوبت و فشار خارجی میتوان گفت به طور کامل مقاوم است. این نوع کابینت به کابینت ضد آب هم شناخته میشود برای مناطقی شرجی بسیار مناسب است.
کابینت فلزی
تا اوایل دهه 80 بیشتر کابینتها از فلز ساخته میشد و در اکثر خانهها کابینتهای فلزی را مشاهده میکردیم. این کابینتها ساده، کار راه انداز و قیمت مناسب هستند. اما عیب بزرگ این کابینتها این است که از زیبای چندانی برخوردار نیستند، قدرت مانور و اجرای طرحهای هنری را ندارند و بسیار ساده هستند. یکی دیگر از مشکلات این نوع کابینتها این است هر از چند گاهی باید رنگ آمیزی شوند تا زیبای اولیه خود را بدست آورند و به مرور زمان دچار زنگ زدگی میشوند. این کابینتها قبل از وارد شدن ام دی اف به بازار در خانه و آشپزخانه اکثر مردم جولان میدادند. امروز کابینت فلزی را با استیل میسازند که در برابر زنگ زدگی مقاوم است و به خاطر درخشندگی که دارد با دکوراسیونهای داخلی مدرن منطبق است.
جنس رویه کابینت
جنس رویه کابینت نیز به مانند بدنه کابینت متفاوت است در زیر انواع جنس رویه کابینت را شرح دادهایم:
روکش لمینت
یکی از روکشهای با مقاومت بالا در برابر حرارت روکش لمینت است. این نوع روکش از قیمت مناسبی برخوردار بوده و در برابر حرارتی تا حدود 150 درجه سانتیگراد مقاوم است. یکی دیگر از قابلیتهای این روکش این است که میتوان طرح زیاد و متنوعی را بر روی آن اجرا کرد. همچنین این روکش در برابر رطوبت بسیار مقاوم بوده اما در برابر خط و خش بسیار حساس بوده و به راحتی دچار آسیب میشوند.
روکش PVC
این روکش مقاوم و ارزان در دو نوع مات و براق وجود دارد و میتوان به انعطاف و فرم گیری بالای آن هم اشاره کرد. این نوه روکشها دارای طول عمر طولانی هستند که در برابر رطوبت، خراش و حرارت مقام هستند.
روکش اکریلیک
این روکش سطح براق و درخشندهای دارد و بسیار آشپزخانه را زیبا میکند. اگر بخواهیم ویژگیهای این روکش را برشماریم باید به مقاوم در برابر خراشیدگی، مواد شوینده و قابل ترمیم بودن آن اشاره کرد. اما مشکل بزرگ این نوع روکش این است که لکههای چربی، آب، مواد غذایی و… به راحتی بر روی آن قابل مشاهده است و نیاز به نظافت مداوم دارد.
روکش چوب
از این رو روکش برای علاقهمندان به کابینتهای چوبی استفاده میشود. از آنجا که کابینت چوبی از قیمت بالای برخوردار است، برای ساخت کابینت از ام دی اف استفاده میکنند و آن را با روکش چوب میپوشانند تا ظاهری کاملا شبیه کابینتهای چوبی داشته باشند.
روکش ملامینه
از روکش ملامینه برای بالا بردن مقاومت خش و رطوبت در کابینتهای MDF استفاده میشود. این نوع روکش از تنوع رنگ بالا و قیمت مناسبی برخوردار است.
نکاتی قابل توجه
در تهیه کابینت آشپزخانه حتما باید به یک سری نکات توجه کنید تا نتیجه کار با سلیقه و خانه شما منطبق باشد در زیر برخی از این نکات را بیان کردهایم:
- جنس مورد نظر خود برای کابینت را مشخص کنید.
- اندازه و ساز کابینت را متناسب با متراژ آشپزخانه و خانه خود در نظر بگیرد.
- از رنگهای که مکمل دکوراسیون داخلی خانه شما هستند استفاده کنید.
- بودجهای را که برای این کار در نظر دارید مشخص کنید.
- در فضای کوچک از کابینتهای زیاد استفاده نکنید.
- کاربرد کابینتها برای خود را در نظر بگیرید.
- روکش مورد نظر و نیاز خود را در کابینت و پیش خوان آشپزخانه مشخص کنید.
- با نورپردازی نمای بیشتری به کابینتها بدهید.
- با استفاده از امکاناتی مانند قفسههای فلزی و… مکانهای بلا استفاده را کاربردی کنید.
- سبک مورد نظر خود را نیز مشخص کنید.
قیمت انواع کابینت
قیمت تمام شده کابینت برای مشتری به عوامل متعددی مانند: جنس و متریال مورد استفاده، متراژ، لوازم جانبی مورد استفاده، رنگ و… بستگی دارد. متریالی مانند چوب از قیمت بسیار بالای برخوردار است و یا متریالی مانند PVC از قیمت پایینی برخوردار است که در نتیجه کابینت چوبی را گرانتر از کابینت PVC میکند. در نتیجه تا زمانی که کارشناسان مدل، متراژ، جنس مورد نظر شما در مورد ساخت کابینت آگاه نباشند، نمیتوانند قیمت نهایی را به شما اعلام کنند.
ابعاد استاندارد کابینت
در مورد ابعاد کابینت آشپزخانه باید این امر را در نظر بگیرد علاوه بر رعایت استانداردهای ابعاد کابینت از نظر طول، عرض، ارتفاع و عمق باید به شرایط و ویژگیهای فیزکی فردی که میخواهد از آن استفاده کن هم توجه کرد. عموما اندازههای استاندارد کابینت بر طبق فیزیولوژی بدن انسان است. در این بخش به برخی از ابعاد استاندارد اشاره میکنیم اما این مطلب را در نظر داشته باشید که این ابعاد الزامی نیستند و متناسب با نیاز و فیزیولوژی بدن شما میتواند تغییر کند. قبل از این که به شرح ابعاد استاندارد کابینت بپردازیم باید این مطلب را یادآور شویم که کابینتها به سه دسته دیواری، زمینی و کمدی یا تمام قد تقسیم میشوند که هر کدام ابعاد استاندارد خود را دارند.
ابعاد استاندارد کابینت زمینی
- ارتفاع (طول): 90
- عمق (عرض): 55
ابعاد استاندارد کابینت دیواری
- ارتفاع (طول): 70، 80، 90
- عمق (عرض): 30 الی 32
ابعاد استاندارد کابینت کمدی یا تمام قد
- ارتفاع (طول): 220 الی 240
- عمق (عرض): 55 الی 60
نصب کابینت و انواع نصب
نصب کابینتها به نوع کابینتی که مد نظر دارید نیز بستگی دارد اما به طور کلی نصب کابینت آشپزخانه یک سریعی مراحل استاندارد را طی میکند که این مراحل عبارتاند از:
- در ابتدا علامت گذاریهای لازم انجام میشود
- در مرحله دوم اتصالات بر روی دیوار نصب میشود
- نصب کابینت بر روی اتصالات
- اندازهگیری دیگر اجزای کابینت مانند دربها، نمای اوپن (پیشخوان) و طبقات داخلی کابینت
- بر کاری و لبه چسبانی دربها
- نصب دربها و اتصالات درب
- نصب دستگیرها و دیگر اتصالات درب
دکوری کابینت آشپزخانه
در طراحی اکثر کابینتها بخشی وجود دارد که به آن دکوری یا ویترین میگویند. این بخش از کابینت متناسب با طراحی کابینت طراحی شده و به دو سته ویترین (دکوری) درب شیشهای و ویترین (دکوری) بدون درب ساخته میشوند. هر کدام از اینها هم میتوانند به مانند جنس کابینک فلزی، چوبی، MDF و… باشند.یکی از المان هایی که به آشپزخانه زیبایی میبخشد کاشی بین کابینتی است که به تازگی و در چند سال اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
کابینت آشپزخانه آیژک
در این مطلب متخصصان و طراحان کابینت سازی آیژک تلاش کردند تا هر آن چه را که به شما کمک میکند تا کابینت آشپزخانه متنایب با نیاز و سلیقه خود را انتخاب کنید بیان کردند. متخصصان آیژک همراه در تلاش هستند تا یازهای شما را رفع کرده و کاری زیبا و بادوام را برای شما به ارمغان بیاورند. برای کسب اطلاعت بیشتر در مورد کابینت و دیگر ملزومات چوبی میتوانید با کارشناسان این مجموع تماس گرفته و از راهنمایی این کارشناسان استفاده کنید.