کابینت به قفسههایی گفته میشود که محل نگهداری مواد غذایی، ظروف، دکوریجات و حتی لوازمی مانند گاز، هود، ماکروویو و… است؛ کابینتها از گذشته تا به امروز تحولات زیادی به خود دیدهاند. ابعاد استاندارد کابینتهایی که امروز در دسترس ماست و در سبکهای مختلف با طرح و رنگهای متفاوت تولید میشود و هیچگونه محدودیتی در این صنعت وجود ندارد.
ابعاد استاندارد کابینت
بدیهی است اندازه کابینتها، متغیری از سایز و اندازه آشپزخانه خواهد بود اما این مسئله بدان معنا نیست که هر سایز و اندازهای که بخواهیم باید سفارش دهیم بلکه در موارد خاص هم باید ابعاد کابینت آشپزخانه از حالت استاندارد بودن دور نشود. هنگام طراحی کابینت نه تنها باید بر روی نام تجاری، جنس، قیمت، عملکرد، ظاهر توجه کنیم بلکه ابعاد و اندازههای کابینت را نیز باید مد نظر قرار دهیم تا کابینتی بینقص و اصولی در آشپزخانه داشته باشیم.
ابعاد استاندارد کابینت یکی از مواردی است که قبل از ساخت کابینت باید به آن پرداخت و اندازه کابینت باید با فضای آشپزخانه دارای هماهنگی باشد. زیرا این هماهنگی باعث کاربردیتر شدن کابینت و حتی زیباتر شدن دکوراسیون داخلی منزل میشود و بر آن تاثیر گذار است.
کابینتها یا به صورت زمینی و یا دیواری طراحی میشوند و هر کدام دارای ابعاد و اندازههای مخصوص به خود است. با رعایت ابعاد استاندارد در کنار دیگر فاکتورهای ساخت کابینت به آنچه که میخواهید میرسید. در صورتی که اندازه و ابعاد استاندارد کابینت رعایت شود میتوانید تمام ظروف، وسایل برقی، ظروف دکوری و… را به راحتی در آن جای دهید.
ابعاد مهم در کابینت
زمانی که از ابعاد استاندارد کابینت حرف میزنیم منظورمان طول، عرض، ارتفاع، عمق، فاصله کابینت دیواری با زمینی و… است. برای دسترسی آسان به کابینتها باید این ابعاد رعایت شود. در تعیین ابعاد استاندارد کابینت باید به ابعاد آشپزخانه، طرح و مدل کابینتها، نوع کاربرد هر کابینت، توجه به ابعاد وسایل مورد استفاده و… مورد توجه قرار گیرد. همچنین افرادی هستند که دارای ویژگیهای جسمانی خاصی هستند. تمام این موارد در ابعاد کابینت نقش مهمی را ایفا میکنند.
فاصله استاندارد بین کابینت بالا و پایین
طراحان صنعت کابینتسازی برای اینکه در محیط آشپزخانه کابینتهای بیشتری داشته باشیم کابینتها را به این صورت طراحی کردهاند که دو ردیف کابینت کاربردی در اختیار داریم در ردیف بالا و پایین کابینتها به صورت پیوسته کنار هم قرار میگیرند. فاصله بین دو کابینت زمینی و هوایی معمولا ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر است ارتفاع بین این دو کابینت نباید از سطح استاندارد تجاوز کند زیرا باعث کم شدن کارآیی کابینت میشود. مثلا اگر فاصله بیشتر باشد فضا بازتر میشود اما برای دسترسی به فضای داخلی کابینت بالا و برداشتن لوازم دچار چالش میشوید.
ابعاد و استانداردهای کابینت دیواری
کابینتهای بالا روی دیوار پیچ میشوند و نباید این کابینتها خیلی سنگین شود. کابینتهای دیواری بیشتر جنبه تزئینی و ویترینی دارند تا جنبه کاربردی این دسته از کابینتها فضای خانه را شیکتر میکنند.کابینتهای دیواری از عمق کمتری برخوردار هستند و باید لوازم سبکتر در این کابینتها قرار گیرد.
عمق مجاز برای این کابینتها معمولا ۳۵ تا ۴۰ سانتیمتر است. عرض استاندارد کابینت دیواری یک یا دو درب ۵۰ سانتیمتری است البته با توجه به اندازه و ابعاد آشپزخانه کابینت کم عرض یا با عرض بیشتر قابل طراحی بوده و کابینت دیواری از لحاظ ارتفاع قابل تغییر است. باید توجه داشته باشید برای کابینت دیواری ارتفاع ۷۰ سانتیمتر در نظر گرفته میشود.
اندازه کابینتهای بلند دیواری
کابینتهای بلند زمانی طراحی میشود که سقف خانه فاصله استانداردی داشته باشد در این صورت فضای خالی بین کابینت و سقف حذف میشود این مدل از کابینت سفارشی است. عمق کابینتهای بلند دیواری از ۳۵ سانتیمتر نباید بیشتر باشد. زیرا با حجم وسایلی که درون کابینت قرار میگیرد متحمل فشار زیادی میشود و عمق زیاد کارآیی برای کابینتهای بلند ندارد. عرض کابینتهای بلند به توصیه طراحان بهتر است ۵۰ تا ۸۰ سانتیمتر باشد این مدل از کابینت در سبک مدرن طرفدار دارد.
ابعاد کابینت ایستاده
نوعی دیگری از کابینت آشپزخانه کابینت ایستاده است که به کابینت یکسره یا سوپری هم معروف است. این مدل کابینت نسبت به کابینتهای زمینی ارتفاع بیشتری دارد و با کابینتهای دیواری هم ارتفاع است. همانند یک کمد دیواری بلند است و داخل این کابینت قفسههای متعددی وجود دارد.
بین این کابینتها فضای خالی طراحی نمیشود و از کف تا سقف امتداد دارد عمق کابینتهای ایستاده بین ۵۵ تا ۶۰ سانتیمتر متغیر است.
ابعاد و استانداردهای کابینت زمینی
کابینتهای زمینی کاربردیتر هستند به صورت یک درب، دو درب یا چند درب بر روی زمین قرار دارند؛ و با توجه به کاربری کابنیت میتوان ترکیبی از درب و کشو در طراحی کابینتهای زمینی استفاده کرد. ابعاد استاندارد کابینتهای زمینی برای مقاومت بالاتر این کابینتها طراحی شدهاند و عمق این کابینتها ۶۰ سانتیمتر است.
این سایز نسبت به کابینتهای دیواری عمقیتر هستند؛ همچنین ارتفاع کابینت زمینی ۸۰ سانتیمتر از کف زمین در نظر گرفته میشود؛ که با نصب پایه در زیر این کابینتها (که معمولا ارتفاع پایه ۴ سانتیمتر است با وجود اندازه کانتر بر روی این کابینت) به ۹۰ سانتیمترمی رسد. کابینتهای زمینی داری صفحهای هستند که این صفحه به کانتر یا پیشخوان معروف است و بر روی سطح قرار گرفته و کاربردی است. عرض این صفحه معمولا از عمق داخلی کابینت ۵ تا ۸ سانتیمتری بیشتر است. کابینت زمینی اگر دارای کشو باشد ارتفاع استاندارد ۱۴ سانتیمتر است. عرض کابینتهای زمینی متغییر است و بنا بر فضای موجود قابل تغییر است.
فاصله استاندارد هود با گاز
هود و گاز دو عضو جدا نشدنی هستند و در هر نوع کابینتی با هر نوع سبکی که طراحی شود هود همیشه بالای گاز تعبیه میشود و هنگام نصب فاصله این دو باید رعایت شود.
متاسفانه گاهی اوقات پیش میآید که نصابان به فاصله استاندارد هود و گاز توجه نمیکنند و باعث بروز مشکلاتی مانند:
- عدم رعایت فاصله استاندارد باعث کم شدن کارآیی هود میشود.
- امکان آتشسوزی در صورت نزدیک بودن هود به گاز
- فاصله هود از گاز اگر زیاد باشد بوی غذا در محیط خانه پخش میشود و حتی چربیهای غذا اطراف کابینت پخش میشود.
- هنگام روشن شدن اجاق گاز، گازهای سمی پخش میشود اگر به درستی توسط هود جذب نشود برای سلامتی اهالی خانه مضر است.
نصب کابینت با آیژک
در این مقاله با ابعاد استاندارد کابینت آشنا شدید اما این دلیل نمیشود که بنا بر خواسته کارفرما طراحی و ابعاد قابل تغییر نباشد. برای ساختن و نصب هر نوع کابینتی طبق سلیقه شما تجربه و تخصص کافی نیاز است. شما باید از طراحان داخلی دکوراسیون منزل مشاوره بگیرید. آیژک برای انجام تمام مراحل ساخت و نصب ابعاد استاندارد کابینت در کنار شما است.