یکی از بخشهای مهم در طراحی دکوراسیون داخلی و کابینت آشپزخانه مثلث کار آشپزخانه است. این که مثلث کار آشپزخانه با مثلث طلایی آشپزخانه چیست؟ چه ویژگیهای باید داشته باشد، چگونه طراحی میشود و هر چیزی دیگری که به این مطلب مرتبط باشد را برای شما شرح دادهایم.
مثلثکار آشپزخانه چیست؟
آشپزخانه پر ترددترین قسمت خانه است که در واقع طراحی و دکوراسیون آن بسیار حائز اهیمت است. همیشه در ساخت کابینت به زیبایی و کاربردی بودنش توجه زیادی میشود. علاوه بر موارد بالا که مورد نیاز است باید فاکتورهای دیگری نیز رعایت شود یکی از این فاکتورها فاصله استاندارد و نحوه قرارگیری سه وسیله مهم و پر استفاده در آشپزخانه است که به مثلث کار آشپزخانه شناخته میشود. یعنی در طراحی آشپزخانه باید این نکته را در نظر گرفت که طراحی این سه وسیله به شکل مثلث باشد. شاید برایتان پیش آمده باشد هنگام آشپزی کردن، یا برگزاری مهمانی حسابی خسته شوید و آنقدر در آشپزخانه راه رفتهای باشید که در ناحیه پا احساس درد کنید. این به دلیل عدم رعایت فاصله آن سه لوازم است که شامل: اجاق گاز، سینک ظرفشویی، و یخچال است. بیشترین فعالیت آشپزخانه مختص این سه وسیله است. مثلث کار طلایی آشپزخانه یعنی اینکه این سه لوازم به صورتی طراحی شود که شکل پایانی مانند یک مثلث شود و هر کدام در جای مناسب قرار گرفته تا سهولت کار برای افراد خانه به وجود آید. طراحی بر اساس مثلث کار بیشترین دسترسی به وسایل را به افراد در آشپزخانه میدهد. مثلث کار آشپزخانه زیبایی و ترکیب صحیح در آشپزخانه را مد نظر قرار میدهد و به مکانهای ایدهآل برای قرار گیری سه عنصر کاربردی اشاره میکند.
هدف از طراحی بر اساس مثلث کار چیست؟
هدف از قرار گیری وسیلهها به صورت مثلث کار این است که فاصله سه عنصر کاربردی نباید زیاد باشد که برای دسترسی به آن مسافت زیادی در آشپزخانه را طی کنید و نه آنقدر کم باشد که باعث محدود شدن فعالیت اهالی خانه شود.
چیدمان بر اساس مثلث کار آشپزخانه بهترین و منطقیترین حالت چیدمان آشپزخانه است. شما در نظر بگیرید اگر نحوه قرار گیری به صورت مثلث کار نباشد و اجاقگاز کنار یخچال طراحی شود چه مشکلاتی به وجود میآورد.
همین گرما و حرارت اجاق باعث آسیب رساندن به یخچال شده و بدون شک هنگام آشپزی لکههای روغن یخچال را به سرعت کثیف و چرب میکنند. مثلث کار آشپزخانه یک طراحی آزمایش شده است و به اهالی خانه برای دسترسی آسان و اصولی به این وسایل کمک میکند. مثلث طلایی آشپزخانه به استانداردسازی ساخت آشپزخانه نیز کمک میکند. این طراحی آشپزخانه را به سه قسمت آشپزی، آمادهسازی و ذخیرهسازی تقسیم میکند.
اصول طراحی مثلث طلایی آشپزخانه
طراحی مثلث کار استاندارهای دارد و مسافت بین این سه وسیله (گاز، سینک و هود) حداقل و حداکثرهای دارد که باید رعایت شود. برای اینکه مثلث کار درست و اصولی طراحی شود دارای یک سری اصولی است که اگر این اصولی رعایت نشود، سه وسیله اصلی حتی اگر به صورت طراحی مثلث کار هم قرار گرفته باشند آنچنان که باید کارآیی ندارند. طبق استاندارد نظام مهندسی هیچ کدام از سه ضلع مثلث نباید از ۱۲۰ سانتیمتر کمتر و یا بیشتر از ۲۷۰ سانتیمتر باشد و جمع مثلث نباید از ۷ متر بیشتر شود و هیچ الگو ترافیکی رفت آمدی نباید از وسط مثلث جریان یابد.
نکات مهم سه وسیله کاربردی در طراحی به صورت مثلث کار آشپزخانه
در این بخش به برخی نکات مهم و جالب در زمینه وسایل سه ضلع مثلث اشاره میکنیم:
- نحوه قرارگیری گاز باید به صورتی باشد که در دو طرف آن کابینت کافی وجود داشته باشد تا از سطح کابینتها به عنوان میز کار بشود استفاده کرد. نکته دیگری که برای گاز باید توجه شود این است که، گاز نباید در مجاورت پنجره باشد زیرا در هنگام وزش باد احتمال اینکه شعله گاز خاموش شود زیاد است.
- سینک ظرفشویی برای شستوشویی ظروف طراحی شده است پس این وسیله کلا با آب و رطوبت در ارتباط است طراحی و نحوه قرارگیری در مثلث کار آشپزخانه باید به صورتی باشد که بیشترین تابش نور خورشید و هوای آزاد برای این قسمت باشد.
- یخچال یک وسیلهای است که مورد استفاده تمام اهالی خانه قرار میگیرد. دو وسیله دیگر معمولا خانم خانه کاربر اصلی آن هستند. اما یخچال مورد استفاده سایر اعضا نیز است و بهتر است طراحی این وسیله به صورتی باشد که در ورودی آشپزخانه قرار گیرد و باید فضای کافی برای باز کردن در یخچال و عبور افراد وجود داشته باشد.
- فاصله میان این سه ضلع نباید از حالت استاندارد خارج شود در واقع مجموع قدمها در مثلث کار از ۲۵ قدم بیشتر نباشد و از ۱۰ قدم هم کمتر نباشد.
- میز کار بخشی از صفحه کابینت است که طولش بیشتر از ۸۰ سانتیمتر است. معمولا میز کار در فاصله بین سینک و گاز قرار دارد در هنگام طراحی به صورت مثلثکار از این گزینه غافل نشوید.
- در طراحی مثلث کار آشپزخانه باید به این نکته توجه کنید که ماشین ظرفشویی کنار سینک قرار گیرد نباید طراحی به گونهای انجام شود که برای گذاشتن ظرف به آن طرف آشپزخانه بروید و مسافت طولانی طی کنید.
مثلثکار در آشپزخانههای متفاوت به چه صورتی طراحی میشود؟
در این بخش به بررسی مثلث کار آشپزخانههای مختلف میپردازیم:
. مثلث کار در آشپزخانه L
در آشپزخانه L چون دو دیوار وجود دارد طراحی به صورت مثلثکار راحتتر است. طراحی مثلث در این آشپزخانه به این صورت است که یخچال و سینک باید در یک سمت قرا گیرد و گاز در دیوار روبهروی آنها، گاز و یخچال نباید کنار هم باشند زیرا عمر یخچال کم میشود. در این مدل آشپزخانهها میز غذاخوری را میتوانید در آشپزخانه بگذارید. یک ایراد که در آشپزخانهL شکل وجود دارد این است که، اندازه مثلث کار به صورت استاندارد طراحی نمیشود. آشپزخانه L شکل با توجه به اینکه در گوشه خانه قرار میگیرد احتیاج به فضای زیادی ندارد.
. مثلث کار در آشپزخانه راهرویی
در این مدل آشپزخانه دو ردیف کابینت روبهروی هم داریم و در این مدل آشپزخانهها احتمالا تعداد کابینتها زیادتر است. اما اگر آشپزخانه راهرویی کوچک باشد فضای بین کابینتها کم است و در واقع فضای آزاد در این آشپزخانه محدود است. طراحی این آشپزخانه مانند آشپزخانه L شکل است با این تفاوت که یخچال و سینک موازی گاز قرار میگیرد و برای طراحی آشپزخانه راهرویی طول مثلث کوتاهتر میشود.
. مثلثکار در آشپزخانههای خطی
در آشپزخانه خطی یک ردیف کابینت ساخته شده است و فضای کافی برای مثلث کار در این آشپزخانهها وجود ندارد و طراحی به صورت مثلث کار آشپزخانه امکانپذیر نیست. بهترین حالت قرارگیری وسایل در این آشپزخانه به این صورت است که سینک ظرفشویی در وسط قرار بگیرد. مزیت این آشپزخانه این است که فضای کافی در جلوی کابینتهای نصب شده وجود دارد و میتوانید میز غذاخوری در این آشپزخانهها را قرار دهید.
. مثلث کار در آشپزخانه u شکل
در این آشپزخانه سه وسیله اصلی به شکل u قرار میگیرند. پیشخوان این آشپزخانه فضای زیادی دارد و میتوان به عنوان میز غذاخوری از آن استفاده کرد. هماهنگترین طراحی برای مثلثکار آشپزخانه، آشپزخانه u شکل است. چون سینک ظرفشویی، اجاق گاز و یخچال بر روی سه ضلع u قرار میگیرد. اگر در این آشپزخانه اجاق گاز در راس یو قرار بگیرد رفت و آمد در آن قسمت آشپزخانه کم میشود و باعث میشود کابینت بیشتری داشته باشیم.
. مثلث کار در آشپزخانه جزیرهای
آشپزخانه جزیرهای ترکیبی از مدل L وu هستند. طراحی آشپزخانه جزیرهای به این صورت است که سینک ظرفشویی یا اجاق گاز در وسط قرار میگیرد که ظاهری بسیار لاکچری به آشپزخانه میدهد.
مزایای طراحی به روش مثلث کار
از مزایای طراحی به روش مثلث کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی به این روش به دلیل رعایت اصول ابعادی به راحتی در انواع کابینت آشپزخانه کوچک، بزرگ، متوسط قابل اجرا است. با مثلث کار میتوانید بهترین و بهینهترین استفاده را از متراژ آشپزخانه داشته باشید.
- مثلثکار گردش کار را بهبود بخشیده و سرعت آشپزی را بالا میبرد. رعایت اصول مثلث کار آشپزخانه باعث میشود به راحتی میان سه عنصر اصلی گاز، یخچال و ظرفشویی ارتباط و هماهنگی وجود داشته باشد و همه چیز نزدیک و در دسترس قرار گرفته گیرد. به عنوان مثال شما راحت از درون یخچال مواد خوراکی را بر میدارید و آن را با کمترین فاصله به درون سینک انتقال میدهید زیرا اصول مثلثکار در نحوه قرار گیری رعایت شده است. با این طراحی روان کارها با سرعت بیشتری در آشپزخانه انجام میشود.
- در این مدل آشپزخانهها با توجه به اینکه همه چیز در دسترس است ترافیک کمتری در آشپزخانه بهوجود میآید زیرا طراحی اصولی انجام شده است و مانعی وجود ندارد.
طراحی به روش مثلث کار در آیژک
برای اینکه یک آشپزخانه ایدهآل داشته باشید تنها نیاز نیست به دکوراسیون و طراحی آن تمرکز کنید بهتر است کابینتسازی حرفهای را انتخاب کنید تا با رعایت تمام نکات بهترین را برایتان بسازد. از جمله کارهای که یک طراح حرفهای باید انجام دهد رعایت نکات و استانداردهای مثلث کار آشپزخانه است. برای انجام این کار میتوانید به کارشناسان آیژک اعتماد کنید.